Turul Állatorvosi Rendelő és Patika Aszód

Szívférgesség

Hogyan tejed a szívférgesség?

A szívférgesség elsősorban kutyákat fenyegető megbetegedés, ami az utóbbi években terjedt el Magyarországon. A szívférgességet fertőzött szúnyogok terjesztik csípésükkel. Nagyon fontos a szúnyogok távoltartása és a csípés megelőzése, mivel a szívférgesség potenciálisan halálos betegség.

Szívférgesség jelei

A fertőzöttség nehezen észrevehető a gazdi számára, mert sokáig tünetmenetes marad. A csípést követően a szívférgességet okozó lárvák a szöveteken keresztül eljutnak egészen a tüdőig.

Tünetek, amire felfigyelhet a gazdi:
  • fokozódó fáradékonyság,
  • időnkénti köhögés,
  • étvágytalanság.

A tüdő után a szív károsodása következik be. A férgek megjelennek a szívüregben, kistestű kutyákban akár el is tömhetik a jobb szívfelet.

A szívférgesség kezelése

Az esetek döntő többségében gyógyítható a szívférgesség, azonban a kezelés nagyon kockázatos, hosszú és költséges folyamat. Szinte minden esetben a pozitív tesztet produkáló kutyák szívét ultrahanggal vizsgálják. Meg kell állapítani, hogy a férgek megjelentek-e a szívben. Ha igen, akkor a szívféreg mennyiségét, helyét, a fertőzöttség súlyosságát határozzák meg. Ehhez speciális ultrahang készülék és megfelelő tapasztalat szükséges. Gödöllőn a Turul Állatkórházban lehetőség nyílik szívultrahang vizsgálatra előre egyeztetett időpontban.

A szívféreg elleni kezelés célja a mikorfiláriák és a kifejlett férgek elpusztítása. A kezelés is kockázatot rejt magában, mert a kifejlett férgek elpusztulva a vérkeringésben elakadhatnak, trombózist okozva.

Ha a férgek már megjelentek a nagyobb tüdőerekben, a szívben, akkor az ún. szívkatéteres eltávolítás is alkalmazható, amely során a nagyobb férgeket kiemelik a szervezetből. Azonban az előrehaladott fertőzöttség esetén a beavatkozással járó altatás is magas kockázattal jár.

Mennyibe kerül a kezelése?

Gyakran teszik fel ezt a kérdést a gazdik. Pontos válasz sajnos nem adható, mivel minden eset egyedi. A szívféreg kezeléssel járó költségekről mindig a kezelő állatorvos tud felvilágosítást adni.

Szívférgesség megelőzése

A fentiek tudatában nem szabad elhanyagolni a védekezést. A gazdik két típusú készítmény közül választhatnak:

1. Szívféreglárvák elpusztítására alkalmas készítmények

Szívféreglárvák elpusztítását célzó készítmények alkalmazása előtt kötelező a szívféregszűrés. Mivel, ha a lárva elpusztul, a kutya vérkeringésében megakadhat és trombózist okozhat.

2. Szúnyogok távoltartására alkalmas készítmények

A szúnyogok távoltartását célzó készítmények előnye, hogy az esélyét is megszünteti a csípésnek. Ha repellens hatású készítményről térne át szívféreglárvák elpusztítására alkalmas készítményre, akkor is kötelező a szívféreg szűrés, mivel egyetlen készítmény sem nyújt 100%-os védelmet.

Szívféreglárvák elpusztítását célzó készítmények általában vénykötelesek, ezek reklámozása nem engedélyezett. Keresse fel vagy hívja telefonon a patikát!

Repellens termékeket vény nélkül is beszerezhet az állatpatikában. A két legnépszerűbb ilyen típusú termék a Advantix spot-on rácsepegtető és a Foresto nyakörv. További készítményekről érdeklődjön állatpatikánkban!

Szívférgesség szűrés

A szívféregszűrés nem csak a védekezés megkezdése előtt javasolt, hanem minden kutyának évente egyszer.

Állatorvosi rendelőnkben a fertőzöttség megállapítására vérvételt követően két módszert alkalmazunk:

  1. Szerológiai gyorsteszt: az ivarérett nőstény férgek ellen termelt ellenanyagot mutatja ki,
  2. Knott-teszt: a lárvák jelenlétét mutatja ki.

A vérvétel és részeredmény maximum 15-20 percet vesz igénybe. Kutyájának alig okozva kellemetlenséget. A teljes eredményre 1-2 munkanapot kell várni.

A szívférgesség teszt ára jóval alacsonyabb, mint a gyógykezelés költségei.

A szívféreg szűrés ára

Aktuális árainkról érdeklődjön telefonon: +36 30 828 1679

  • Tudta? A szívféreg szűrés egy pecsétet ér a Turul Állatorvosi Rendelőben! Az összegyűjtött pecséteket kedvezményre válthatja be. Használja ki a lehetőséget, válassza a Turul Rendelőt!
Időpontfoglalás

Online: https://bit.ly/3FwaujM
Telefonon: +36 30 828 1679